Wat is alchemistische spagyriek plantgeneeskunde?
Wat is spagyriek?
In mijn praktijk werk ik regelmatig met de alchemistische spagyriek plantgeneeskunde. Een unieke plantgeneeskunde die al eeuwen lang ingezet wordt om de interne balans te herstellen en ter ondersteuning van fysieke klachten, een emotionele/mentale disbalans en/of bewustzijns- en transformatieprocessen.
In deze blog neem ik je mee in de basisvraag: wat is de alchemistische spagyriek plantgeneeskunde?
Wat is het autonome zenuwstelsel?
Het autonome zenuwstelsel speelt een belangrijke rol voor hoogsensitieve personen, maar ook bijvoorbeeld wanneer je (chronische) stressklachten, burn-outklachten en/of chronische vermoeidheid en pijnklachten ervaart. In deze blog neem ik je dan ook graag mee in de werking van het autonome zenuwstelsel, zodat je beter begrijpt wat er gebeurt in je lichaam en gerichtere keuzes kunt maken.
Er bestaat niet zoiets als een quick-fix
Zodra je ergens tegenaan loopt, ontstaat vaak het verlangen om dat zo snel mogelijk op te lossen. Om dat wat je lastig vindt, wat je ongemak geeft, pijn of verdriet, zo snel mogelijk achter je te laten, zodat je dat vervelende gevoel niet meer hoeft te ervaren. Vaak gaan we dan op zoek naar de zogenaamde quick-fix. In deze blog neem ik je graag mee in de waarde van het kijken voorbij die quick-fix.
De energie van 2024 volgens de numerologie
Een nieuw jaar, een nieuwe energie. Ieder jaar kent zo haar eigen thema’s, mogelijkheden tot transformatie en groei, en de ontdekkingen van waar jouw kracht ligt. In deze blog deel ik graag wat meer met je over de numerologische energie van 2024: welke energie is actief? Welke levensthema’s laten zich zien? Waar gaat je energie (onbewust) dit jaar wat meer naar uit?
Wat zijn de 12 heilige nachten
Iedere periode kent zo haar eigen energie. Op sommige momenten in het jaar is die energie extra krachtig om iets te los te laten, transformeren of manifesteren, zoals de 12 heilige nachten in december. In deze blog neem ik je mee in hoe je deze energie gebruikt voor het afsluiten van 2023 en het verwelkomen van 2024.
Wat vertelt het enneagram?
Het enneagram (op basis van je geboortedatum) geeft inzicht in jouw persoonlijkheidskenmerken, je karakter en de manier waarop je handelt. In deze blog ga ik in op het enneagram en de verschillende persoonlijkheidstypes.
Waarom zijn hsp gevoeliger voor een winterdepressie?
Veel hoogsensitieve personen ervaren vanaf de herfst tot het voorjaar meer vermoeidheid en wat meer neerslachtige gevoelens. Daar zijn verschillende oorzaken voor: fysieke oorzaken, de manier waarop je bent afgestemd op je omgeving, de overgangen tussen de seizoenen (yin/yang), de symboliek van de winter en de invloed van je persoonlijke levensthema’s. In deze blog neem ik je graag mee in die oorzaken en deel ik tips met je die jou kunnen ondersteunen tijdens de wintermaanden.
Hoogsentiviteit en jouw levensthema’s
Als je hoogsensitief bent, herken je vaak veel in de kracht achter jouw hoogsensitiviteit en in dat wat je lastig vindt. Toch zijn er altijd dingen waar je je meer in herkent of juist minder. Dat heeft alles te maken met jouw persoonlijke levensthema’s die passen bij jouw unieke geboortedatum. Die thema’s vertellen je wat je lastig vindt, waarin je kunt groeien, welke patronen of overtuigingen je misschien wel hebt, wat je mag transformeren en waar jouw kracht ligt. Je leest er in deze blog meer over.
Wat is numerologie?
Numerologie is een eeuwenoude methodiek die via getallen inzicht geeft in persoonlijke levensthema’s (via de geboortedatum) en collectieve thema’s die zich bijvoorbeeld in een jaar, een maand of op een specifieke datum laten zien. In deze blog lees je er meer over.
Waarom is transformatie iets anders dan het veranderen van je mindset?
In de wereld van bewustzijnsgroei en zelfontwikkeling lijken transformatie en het veranderen van je mindset regelmatig hand in hand te gaan. Toch zijn het twee totaal verschillende dingen. Daarin neem ik je in deze blog graag mee, zodat je ontdekt waarom het veranderen van je mindset vaak geen sleutel is tot diepgaande verandering en blijvende transformatie.
Als je veel voelt
Misschien weet je van jezelf dat je hoogsensitief bent, ben je nog aan het onderzoeken waar jouw gevoeligheid vandaan komt of weet je niet beter dan dat je veel gevoelens en emoties ervaart. Hoe dan ook: je gevoeligheid en dat wat je voelt horen bij jou en mogen er zijn. In deze blog neem ik je graag mee in het thema ‘voelen en gevoeligheid’. Zo lees je over de verschillende vormen van voelen, je plek in de wereld en de plek die jouw gevoeligheid daarin krijgt.
Wat voedt jou?
Dat wat jou voedt geeft je positieve, lichte energie. Je hart opent zich als vanzelf en je ervaart gevoelens van blijheid, liefde, passie en compassie. Zodra iets je veel energie kost, wanneer je je vermoeid voelt of pijnklachten ontwikkelt, is dat een teken dat je diep vanbinnen niet de juiste voeding krijgt. In deze blog neem ik je daar via reflectieve vragen in mee, zodat je er direct zelf mee aan de slag kunt.
Wanneer ben je hoogsensitief?
Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap die zich kenmerkt door de diepe verwerking van emoties, gedachtes en gevoelens. Daarnaast heb je vaak een langere verwerkingstijd nodig, doordat je snel verbanden legt die je tot een geheel wilt vormen. Een ander kenmerk van hoogsensitiviteit is de intense prikkelverwerking. Ook laten karaktereigenschappen als een groot verantwoordelijkheidsgevoel, een groot empatisch vermogen en aanvoelen wat de ander nodig heeft zich vaak zien.
Is mijn kind hoogsensitief?
Hoogsensitieve kinderen ervaren de wereld net een beetje anders dan niet-hoogsensitieve. Dat komt onder andere doordat zij een diepgaande verwerking hebben van prikkels, emoties, gedachtes en gevoelens. Daarnaast leggen zij snel verbanden, waardoor ze vaak een langere verwerkingstijd nodig hebben. In deze blog lees je over de eigenschappen van hoogsensitieve kinderen, de invloed van prikkelverwerking en ontdek je wat je kind lastig vindt.
Overprikkeling en onderprikkeling bij hoogsensitieve personen
Als hoogsensitief persoon verwerk je prikkels intenser en diepgaander. Als je je regelmatig overprikkeld voelt, kan het zijn dat je het liefst zoveel mogelijk prikkeling vermijdt. Het is dan goed om te ervaren dat er ook prikkels zijn die je juist energie, voeding en/of ontspanning geven. In deze blog neem ik je graag mee in de oorzaken en gevolgen van overprikkeling en onderprikkeling, en het vinden van de juiste balans tussen die twee. Ook lees je over diepgaande prikkelverwerking en de prikkels die veel hsp als intens ervaren.
Hoogsensitiviteit, chronische vermoeidheid en fibromyalgie
Toen ik er zelf mee te maken kreeg, viel het mij op hoe vaak de combinatie van hoogsensitiviteit en fibromyalgie/chronische vermoeidheid voorkomt. Om allerlei redenen begrijp ik dat verband ook heel goed. Chronische klachten ontstaan vaak na een periode van langdurige (onderdrukte) stress. Terwijl je als hoogsensitief persoon extra stressgevoelig bent door je gevoeligere autonome zenuwstelsel. Zo ontstaat een wisselwerking die juist bij hsp ervoor zorgt dat er te weinig verwerkingstijd is, waardoor de chronische stress uiteindelijk ook voor fysieke klachten kan zorgen.
In deze blog deel ik een stukje van mijn persoonlijke verhaal met je, zodat je er wellicht wat in herkent.
Waarom is yin yoga zo goed voor hoogsensitieve personen?
Ook veel hoogsensitieve personen ervaren de enorm positieve effecten van yin yoga. En ik begrijp dat heel goed: veel van de dingen die hsp lastig vinden, worden op natuurlijke wijze tijdens een yin yogales inzichtelijk en getransformeerd. Daarbij is het kalmeren van het autonome zenuwstelsel een van de grote voordelen van yin yoga. Iets wat voor veel hsp vaak van nature lastig is.