Misschien weet je van jezelf dat je hoogsensitief bent, ben je nog aan het onderzoeken waar jouw gevoeligheid vandaan komt of weet je niet beter dan dat je veel gevoelens en emoties ervaart. Hoe dan ook: je gevoeligheid en dat wat je voelt horen bij jou en mogen er zijn.

In deze blog neem ik je graag mee in het thema ‘voelen en gevoeligheid’. Zo lees je over de verschillende vormen van voelen, je plek in de wereld en de plek die jouw gevoeligheid daarin krijgt.

Daarnaast lees je over persoonlijke levensthema’s die ervoor kunnen zorgen dat je het lastig vindt om je plek te vinden met alles wat jij voelt en waarom je misschien moeite ervaart met het vertrouwen op jouw feilloze intuïtie.

Wat je voelt en ervaart is echt

Als je hoogsensitief bent of veel emoties en gevoelens ervaart, kan je dat best weleens in de war brengen. Zeker omdat aan de ene kant de algehele gevoeligheid van de mens toeneemt, waardoor er steeds meer ruimte is voor openheid en kwetsbaarheid, terwijl aan de andere kant veel van de manier waarop we in onze westerse maatschappij leven is ingericht op logica en het denken.

We staan dan ook middenin een tijdperk van verandering, waarin er steeds meer ruimte komt voor intuïtie, gevoel en bewustzijnsgroei, maar in die weg daar naartoe stuiten we regelmatig op verzet en vast willen houden aan het oude vertrouwde: de weg van het denken en de logica.

Bewustzijnsgroei en je plek innemen met je gevoeligheid beginnen dan ook bij vertrouwen op wat je voelt en waarneemt. Ook als je omgeving dat nog niet zo kan voelen of ervaren.

Uit ervaring weet je misschien al dat je gevoel er eigenlijk nooit naast zit. Het is dus iets waar je op mag vertrouwen en dat je leidend mag laten zijn in de keuzes die je maakt.

Verschillende manieren waarop je voelt en waarneemt

Het voelen en je gevoelens kunnen complex aanvoelen. Er zijn dan ook vaak verschillende vormen van gevoel die door elkaar lopen en waarvan het goed is dat je daar onderscheid in leert te maken. Zo:

  • Kan een situatie een positief of negatief gevoel bij je oproepen.

  • Kun je gevoelens van een ander ervaren of overnemen.

  • Kun je de sfeer in een ruimte voelen en roept dat ook interne gevoelens op.

  • Vertelt je intuïtie je of iets een goede keuze of stap is op dat moment, zonder dat je daar uitleg aan kunt geven.

  • Ervaar je emoties intenser.

  • Ontstaat er een intern proces van zelfreflectie over alles wat je voelt en roept dat nieuwe gevoelens op.

  • Uiten (onverwerkte) emoties en prikkels zich via fysieke klachten als buikpijn, hoofdpijn, spanning in het lichaam of slecht slapen.

  • Kun je gevoelens meedragen vanuit je familielijn.

  • Heb je zuivere voorgevoelens en gevoelens die gekoppeld zijn aan een van je levensthema’s, die iets in jou triggeren en voor verwarring of vertwijfeling kunnen zorgen.


Zodra je onderscheid leert maken in de verschillende vormen van voelen, kun je dat wat je voelt er ook makkelijker laten zijn.

Dat wat je voelt mag er zijn

Zelfacceptatie is dan ook een van de grote thema’s bij het leren om jouw gevoel er te laten zijn. Kwetsbaarheid en puurheid zorgen ervoor dat er iets verandert, dat je in de diepere lagen van verbinding komt met jezelf en de wereld om je heen.

Zodra je het voelen volledig kunt toestaan, zul je ook merken dat je steeds makkelijker keuzes maakt vanuit je hart en vertrouwt op je intuïtie, waardoor je steeds meer leeft in lijn met jouw unieke levenspad.

Als het toestaan van wat je voelt lastig is

Gevoel en voelen bevinden zich op een diepere laag dan het denken dat vaak aan de oppervlakte drijft. Daarnaast wordt in onze westerse maatschappij vaak eerst aanspraak gedaan op onze ratio, waardoor het tegennatuurlijk kan voelen om je gevoel voorrang te geven.

Zeker als je hoogsensitief bent of veel voelt kan dat voor een enorm innerlijk conflict zorgen. Jouw natuur vraagt om voelen en keuzes op basis van gevoel en intuïtie, maar je past je aan naar de wereld om je heen.

Vaak liggen daar angsten of overtuigingen onder die passen bij jouw persoonlijke levensthema’s.

Persoonlijke levensthema’s die van invloed kunnen zijn

Op basis van jouw geboortedatum heb je te maken met unieke levensthema’s. In die unieke levensthema’s vind je jouw kwaliteiten terug en wordt zichtbaar wat je lastig vindt.

Ten aanzien van gevoeligheid kan dat bijvoorbeeld betekenen dat je:

  • aan loopt tegen acceptatie van wat je voelt van jezelf en/of je omgeving;

  • angst ervaart voor de hoeveelheid gevoelens die je hebt;

  • bang bent dat je er niet mag zijn zoals je bent;

  • het gevoel hebt dat je je moet aanpassen om aan de verwachting van anderen te voldoen;

  • onvoldoende vertrouwt op jouw intuïtie en wat je hart je ingeeft;

  • bang bent dat je de controle verliest;

  • een gebrek aan verbinding ervaart, doordat je vanuit een andere energie verbindt dan je omgeving;

  • je overweldigd voelt door de hoeveelheid gevoelens en emoties die je ervaart;

  • een oordeel hebt over wat je voelt of bang bent dat anderen daar een oordeel over hebben.

Samen op weg naar inzicht in jouw persoonlijke levensthema’s

Inzicht in jouw persoonlijke levensthema’s kan ervoor zorgen dat je jouw gevoeligheid ook een andere plek kunt geven in je leven. Je leert vertrouwen op wat je voelt en ervaart de kracht van kiezen vanuit je hart en het volgen van je intuïtie.

Daarnaast kunnen je zelfacceptatie en zelfliefde groeien doordat alles wat je voelt er mag zijn en voorrang krijgt aan wat je denkt of de verwachtingen die de wereld om je heen van je lijkt te hebben.

In de praktijk betekent dat dat je meer interne balans en harmonie ervaart en steeds meer in lijn leeft met jouw unieke levenspad, waardoor jouw gevoeligheid een kracht is in alles wat je doet.

Op dat pad van groei begeleid ik je graag. Samen brengen we inzicht in jouw persoonlijke levensthema’s (op basis van je geboortedatum), zodat je onderliggende overtuigingen en patronen kunt doorbreken.

Voel je welkom voor een online consult of in de praktijkruimte in Dronten, ik ontmoet je graag!


Als je veel voelt
Vorige
Vorige

Waarom is transformatie iets anders dan het veranderen van je mindset?

Volgende
Volgende

Wat voedt jou?