Waarom is yin yoga zo goed voor hoogsensitieve personen?

Ook veel hoogsensitieve personen ervaren de enorm positieve effecten van yin yoga. En ik begrijp dat heel goed: veel van de dingen die hsp lastig vinden, worden op natuurlijke wijze tijdens een yin yogales inzichtelijk en getransformeerd.

Daarbij is het kalmeren van het autonome zenuwstelsel een van de grote voordelen van yin yoga. Iets wat voor veel hsp vaak van nature lastig is.

Yin yoga heeft ook mij als hsp enorm geholpen bij het leren omgaan met mijn hoogsensitiviteit. Via deze blog deel ik dan ook graag met je waarom yin yoga juist zo effectief is voor hsp.

Yin yoga kalmeert het overprikkelde zenuwstelsel

Bij hoogsensitieve personen is het autonome zenuwstelsel, dat zorgt voor de fight-flight-reactie, net anders afgesteld dan bij niet-hsp.

Voor hoogsensitieve personen is het dan ook vaak lastig om een staat van diepe ontspanning te bereiken en het lichaam en de geest de ruimte te geven voor rust en verwerking.

Daarnaast ervaren hsp prikkels intenser en worden ze diepgaander verwerkt. Het autonome zenuwstelsel wordt dus vaker, sneller en diepgaander geactiveerd. Regelmatig heeft dat chronische stress en/of chronische overprikkeling tot gevolg.

Yin yoga kalmeert het autonome zenuwstelsel. Doordat je langer in de houding blijft, de spieren ontspant, je veilig kunt voelen bij jezelf en in de omgeving, en je ademhaling verdiept en vertraagt, wordt je autonome zenuwstelsel tot rust gebracht.

Er ontstaat daardoor weer ruimte voor diepe ontspanning, rust, herstel, verwerking en ontprikkeling.

Yin yoga herstelt de verbinding met jezelf, waardoor je minder snel overspoeld wordt

Als hoogsensitief persoon voel en ervaar je alles intenser. Emoties, gevoelens en gedachtes van anderen pik je gemakkelijk op. Een bepaalde sfeer in de ruimte heeft een grote invloed op hoe jij je voelt. Ongemerkt is je aandacht daardoor vaak naar buiten toe gericht.

Tijdens de yin yoga keer je volledig naar binnen. Je maakt heel bewust contact met je lichaam, waardoor je beter geaard bent. Tegelijkertijd word je je bewust van je eigen gedachten, gevoelens en emoties.

Je verstevigt de verbinding met jezelf, jouw lichaam, jouw gevoelens, gedachtes en emoties. Daardoor kun je steeds gemakkelijker bij jezelf blijven, in plaats van dat je aandacht steeds naar (de behoeften van) de ander verspringt.

Yin yoga vergroot het lichaamsbewustzijn

Je lichaam is enorm gevoelig. De eerste signalen van overprikkeling of onderprikkeling ontstaan in je lichaam: vermoeidheid, hoofdpijn, buikklachten, huidklachten, gespannen spieren, etc.

Doordat je tijdens de yin yoga heel bewust voelt welke sensaties je in je lichaam waarneemt, word je je ook steeds bewuster van wat zich in je lichaam afspeelt. Daardoor kun je ook in het dagelijks leven de signalen van je lichaam sneller oppikken, zodat je op tijd een andere keuze kunt maken en overprikkeling of onderprikkeling voorkomt.

Yin yoga voor hsp

Yin yoga nodigt je uit om ruim binnen je grenzen te bewegen

Tijdens de yin yogahoudingen blijf je ruim binnen je bereik, zo’n 60-70%. Dat betekent dat je heel bewust jouw grenzen leert voelen. Niet alleen de fysieke grenzen, maar ook de emotionele en mentale grenzen die soms ineens tijdens een houding naar voren komen.

Doordat je je tijdens de yin yoga zo bewust wordt van je grenzen, en daarnaar kunt luisteren en handelen, kun je ook in het dagelijks leven gemakkelijker voelen wanneer iets eigenlijk over je grens is, waardoor je sneller andere keuzes maakt.


Yin yoga stimuleert zelfliefde en zelfacceptatie

Veel hoogsensitieve personen voelen zich ‘anders’ of niet (helemaal) begrepen door hun omgeving. Twijfel en onzekerheid zijn voor veel hsp’s dan ook grote thema’s.

Tijdens de yin yoga ligt de focus op oordeelloosheid: zonder oordeel je grenzen waarnemen, je lichaam voelen en je gedachtes, gevoelens en emoties observeren.

Dat vergroot je zelfacceptatie en zelfvertrouwen: je mag er volledig zijn zoals je bent. Alles wat je doet tijdens de yin yoga, doe je vanuit zelfliefde en zachtheid.


Uit je hoofd en in je lichaam

Yin yoga stimuleert de diepere verbinding tussen jou en je lichaam. Als hsp zit je vaak veel in je hoofd. Je overdenkt situaties uit het verleden en probeert te anticiperen op situaties in de toekomst.

Doordat de yin yoga gebruikmaakt van mindfulness-technieken, lukt het steeds gemakkelijker om in het moment aanwezig te zijn en bewust je lichaam te voelen in plaats van je gedachten te volgen. Doordat je meer in verbinding bent met je lichaam, zul je je ook minder snel overprikkeld voelen.


Yin yoga stimuleert je levensenergie

Veel hoogsensitieve personen voelen zich regelmatig vermoeid, gestrest en/of overprikkeld. De manier waarop we in onze westerse maatschappij leven, kost jou als hsp dan ook veel energie. Yin yoga stimuleert en balanceert de energiebanen (meridianen) in het lichaam.

Tijdens een yin yogales herstel je dan ook je energie, laat je een te veel aan (prikkelende) energieën los en wordt de energie in je lichaam via de energiebanen weer in balans gebracht. Daardoor voel je je vaak fitter, meer ontspannen en meer uitgerust na een yin yogales. Je hebt je energiereserves weer aangevuld.


Hoogsensitieve personen voelen zich goed bij yin yoga

Yin yoga heeft dus juist op hoogsensitieve personen een positief effect. Voor hoogsensitieve personen is het extra fijn om die yin-energie van diepe ontspanning, verstilling en overgave toe te laten.

Yin yoga kalmeert het zenuwstelsel, ontspant, vergroot je lichaamsbewustzijn, het zorgt ervoor dat je beter geaard bent zodat je in verbinding blijft met jezelf en minder energie weggeeft aan de ander, je leert je grenzen beter voelen en kunt daarnaar handelen, je vergroot je zelfliefde en zelfacceptatie, en je levensenergie neemt toe.


Samen op weg naar rust, ontspanning en herstel

Wekelijkse online yin yogalessen

Naast dat ik begeleid bij hoogsensitiviteit, bewustzijnsgroei en transformatieprocessen bij chronische klachten, ben ik yin yogadocent.

De wekelijkse online yin yogalessen die ik organiseer staan volledig in het teken van diepe ontspanning, rust en herstel. Er is veel ruimte voor persoonlijke aandacht en ik stem altijd af op de mogelijkheden van iedere deelnemer.

De lessen zijn online, zodat het geen beperking hoeft te zijn voor de hoeveelheid energie of pijnklachten die je ervaart. Toch is er ook altijd meer dan voldoende tijd en ruimte om met elkaar en de andere deelnemers te verbinden.

Privésessies online bewustzijns-yin yoga

Als je al langere tijd last hebt van bepaalde, of juist wisselende, klachten, kan het heel helend zijn om 1-op-1 aan de slag te gaan.

Tijdens een 1-op-1 sessie bewustzijns-yin yoga, stemmen we volledig af op jouw persoonlijke situatie. Zo ontstaat inzicht in de oorzaak en de patronen achter je klachten en ontstaat de mogelijkheid tot vermindering van de klachten en/of herstel.

Uiteraard begeleid ik je ook graag via hsp-bewustzijnscoaching.

Klik op een van de linken hieronder om meer te lezen over de mogelijkheden, maak een afspraak voor een live of online-consult of een vrijblijvende kennismaking. Heb je nog vragen over de mogelijkheden? Mail me gerust, dan neem ik snel contact met je op.

Ik ontmoet je graag!

Vorige
Vorige

Hoogsensitiviteit, chronische vermoeidheid en fibromyalgie