Veel hoogsensitieve personen ervaren vanaf de herfst tot het voorjaar meer vermoeidheid en wat meer neerslachtige gevoelens.

Daar zijn verschillende oorzaken voor: fysieke oorzaken, de manier waarop je bent afgestemd op je omgeving, de overgangen tussen de seizoenen (yin/yang), de symboliek van de winter en de invloed van je persoonlijke levensthema’s.

In deze blog neem ik je graag mee in die oorzaken en deel ik tips met je die jou kunnen ondersteunen tijdens de wintermaanden.


Fysieke oorzaken achter een winterdepressie

Allereerst zijn er een aantal fysieke oorzaken die je gevoeliger maken voor een winterdepressie:

  • Zonlicht/daglicht

  • Vitamine D

  • Slaapritme

  • Beweging


Zonlicht/daglicht en aanmaak van vitamine D

Vanaf de herfst neemt de hoeveelheid daglicht/zonlicht enorm af. Juist dat licht zorgt voor de aanmaak van gelukshormonen en de aanmaak van Vitamine D.

Vitamine D zorgt er o.a. voor dat je goed in je vel zit, je energiek voelt en dat je immuunsysteem goed werkt.

Het is daarbij goed om te weten dat je als hsp over het algemeen meer vitamines en mineralen verbruikt. Dat komt doordat het autonome zenuwstelsel gevoeliger is en je vaker overprikkeling/onderprikkeling en/of stress ervaart. Op die momenten verbruik je meer van jouw voorraad vitamines en mineralen.

Juist in de herfst/winterperiode is de aanmaak van vitamine D eigenlijk te weinig, doordat het zonlicht minder krachtig is.

Misschien kan het jou dan ook helpen om de vitamine D aan te vullen met een supplement. Je kunt kiezen voor een vitamine D-complex en/of bijvoorbeeld een multivitamine waarmee je de meeste belangrijke vitamines en mineralen dagelijks aanvult.

Ik gebruik zelf:

  • Vitamine-D complex 1000ie van Vitals

  • Elke dag-complex van Vitals


Slaapritme

In de herfst/wintermaanden is het vaak lastiger om wakker te worden en/of je bed uit te komen. Daarnaast voel je je eerder vermoeid, waardoor je ‘s avonds eerder de behoefte hebt om naar bed te gaan.

Het is helemaal niet erg om wat meer te slapen in die periode. Je lichaam is van nature in deze periode gericht op rust en herstel, dat betekent dat je behoefte aan slaap ook wat groter is.

Toch is het goed om een gezond slaapritme te behouden. Onderzoek wat voor jou een goede hoeveelheid slaap is en hou daar rekening mee in de tijd waarin je naar bed gaat en weer opstaat.

Het is goed om te weten dat het gebrek aan daglicht/zonlicht van invloed is op de aanmaak van melatonine: het slaaphormoon dat zorgt voor een gezonde, herstellende slaap.

Door iedere dag naar buiten te gaan, ondersteun je het proces van melatonine-aanmaak, waardoor de kwaliteit van je slaap verbetert. Dat zorgt dan weer voor een uitgeruster gevoel.

Daarnaast kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van een wake-uplight. Door de simulatie van de zonsopkomst, creëer je vanzelf een gezond slaapritme, waardoor je ook gemakkelijker opstaat. Veel wake-uplights hebben ook een functie die je helpt om in slaap te vallen.

Ik gebruik zelf die van DistinQ.


Beweging

In de herfst/winterperiode bewegen we over het algemeen automatisch wat minder. We komen minder buiten, gaan minder wandelen of op de fiets en blijven ‘s avonds liever binnen in plaats van dat we ergens gaan bewegen.

Ook daarvoor geldt: je lichaam is meer in rust deze periode en verzamelt nieuwe energie. De beweging hoeft dus niet zo intensief te zijn als dat je in de lente en zomer doet.

Toch is beweging essentieel voor de aanmaak van gelukshormonen. Het zorgt er echt voor dat je beter in je vel zit.

Daarnaast is het voor hsp ook belangrijk om weer in verbinding te komen met je lichaam: uit je hoofd en uit het denken/piekeren, terug naar het voelen en het moment.

Beweging helpt daarbij ook in de verwerking van prikkels. Iedere dag (een zachte vorm van) 30 minuten bewegen, maakt al een wereld van verschil.


Als hsp ben je afgestemd op de omgeving en gevoelig voor sfeer

Door de werking van het autonome zenuwstelsel en het hoogsensitieve brein, ben je als hsp vooral afgestemd op de wereld om je heen.

Je bent daarbij gevoelig voor de sfeer en energie in de omgeving. Onbewust controleer je steeds hoe de omgeving eruitziet en hoe je je daarbij voelt.

Als je dan in de herfst/winter naar buiten kijkt, verbind je je met de energie die zich buiten en in de natuur laat zien. De natuur is in rust en straalt vaak iets verdrietigs of melancholisch uit.

Doordat je je zo sterk verbindt met de wereld om je heen, breng je die gevoelens van verdriet of melancholie ook gemakkelijk naar jouw binnenwereld.

Daarnaast is de stemming van de mensen om je heen over het algemeen wat minder positief en energiek: mensen hebben last van de kou, voelen zich vermoeid, mopperen op het weer of spreken hun verlangens naar de zon en de zomer uit. Dat mag er allemaal zijn.

Toch is het goed om je dan heel bewust te zijn van wat van jou is en hoeveel van die gevoelens en de sfeer van de mensen om je heen jij overneemt.

Misschien geniet jij wel enorm van een prachtige winterwandeling in de mist of met de rijp aan de takken van de bomen?

Het kan je dan ook helpen om de verbinding met jezelf en jouw gronding te verbeteren. Zo word je minder ontvankelijk voor de energie van de buitenwereld en blijf je dichter bij wat je zelf voelt en ervaart.


De overgang tussen de seizoenen, yin en yang

Alles in het leven draait om de balans tussen yin en yang: actie en ontspanning, naar buiten gericht zijn en terugkeren naar binnen.

De seizoenen laten ons dat ook prachtig zien. Zo is de zomer vol van yang-energie: alles is in bloei en in beweging. De zon schijnt fel. Je hebt zelf vaak veel energie en voelt de passie voor het leven.

De herfst en winter zijn echte yin-energieën: naar binnen gericht, loslaten en het verzamelen van nieuwe energie voor een nieuwe yang-periode in de lente en de zomer.

Als hsp kunnen juist die overgangen van de seizoenen lastig zijn. Het begin van ieder seizoen is even wennen: hoeveel energie heb je, hoe verdeel je die energie, welke verlangens of passie voel je, hoe stem je af op de wereld om je heen? Ieder seizoen vind je daar een nieuw ritme in, tot de overgang naar een nieuw seizoen.

Gun jezelf dan ook de tijd om in zo’n nieuw seizoen te landen. Meer leven naar de energie van de seizoenen kan je daarin ondersteunen. Zo breng je de buitenwereld op een positieve manier in evenwicht met jouw binnenwereld.


De symboliek van de winter

Achter alles wat je lastig vindt of waar je weerstand bij voelt, zit een bepaalde symboliek. Om daarin iets te doorbreken, kan het je helpen om te onderzoeken wat die symboliek jou vertelt.

Zo staat de winter bijvoorbeeld voor:

  • naar binnen keren;

  • loslaten van het oude;

  • vertrouwen op het nieuwe;

  • in overgave verblijven;

  • in rust/ontspanning zijn;

  • nieuwe energie opdoen.

Als je de winterperiode een lastige periode vindt, kan het zomaar zijn dat je ook met een van deze thema’s wat meer moeite hebt.

De winter nodigt je dan ook uit om daarin iets te transformeren. Zodra je iets verandert in die thema’s, zul je zien dat je gevoel en je relatie met de herfst/winter ook verandert.

Zo binnen, zo buiten.


Jouw persoonlijke levensthema’s

En tot slot: de manier waarop je iets in je leven ervaart, heeft alles te maken met jouw persoonlijke levensthema’s (die levenslessen, thema’s, karaktereigenschappen en kwaliteiten die passen bij jouw geboortedatum).

Misschien herkende je al een aantal van jouw levensthema’s bij de symboliek van de winter?

Zo kan het zijn dat je het lastig vindt om te mogen ontspannen/rusten. Kijk dan eens naar de overtuiging die daaronder ligt. Heb je te maken met het voelen en aangeven van grenzen? Kun je moeilijk jouw ruimte innemen of je behoeftes uitspreken? Huist er in jouw familielijn de overtuiging dat je altijd hard moet werken?

Misschien vind je het lastig om te vertrouwen op jouw levenspad? Of laat je moeilijk dingen los en blijf je ze overdenken of doorvoelen?

Ben je onbewust bang voor wat er gebeurt als je naar binnen keert? Welke (opgeslagen) gedachtes, gevoelens en/of emoties dan zichtbaar worden?

Zodra je met jouw levensthema’s aan de slag gaat, zul je zien dat ook de relatie met de symboliek van de winter verandert.

Je innerlijke licht

Iets wat ook bij jouw persoonlijke levensthema’s hoort, is de manier waarop je jouw innerlijke licht kan ervaren en laat schijnen. Juist wanneer het buiten donker en koud is, wordt er een grotere aanspraak gedaan op jouw innerlijke liefde, licht en warmte.

Ook daar schuilen levensthema’s achter: waar gaat jouw innerlijke vuur van branden? Waar voel je passie voor? Creëer je ruimte voor jouw passies? Hoe is het met je gevoel van zelfliefde? Volg je het pad van jouw verlangens, waardoor jouw licht als vanzelf schijnt? Durf je het baken van licht te zijn dat jij hier in deze wereld bent?

Zodra je groeit en transformeert in de thema’s die jou nu nog (onbewust) belemmeren in het ervaren van jouw innerlijke licht, zal het effect van de donkere periode ook veranderen.


Wat kun je als hsp doen bij een winterdepressie?

Zoals je hebt gelezen kun je op verschillende niveaus iets veranderen in de manier waarop je de herfst/winterperiode ervaart.

Een van de belangrijkste elementen daarin zijn zelfinzicht: hoe werkt je hoogsensitiviteit voor jou, welke levensthema’s horen bij jouw geboortedatum en wat heb je nodig? En zelfacceptatie: je mag er zijn, precies zoals je bent met dat wat bij jou past.

Kies ook vooral voor dat wat op dit moment bij jou past en voor jou goed voelt. Verandering en groei zijn altijd spannend en geven een bepaald ongemak mee. Toch voel je diep vanbinnen altijd wel wat voor jou een passende stap is. Misschien:

  • Wil je eerst werken aan een van de fysieke elementen: iedere dag naar buiten, voldoende beweging, vitamine D of een gezond slaapritme creëren.

  • Onderzoek je welke persoonlijke levensthema’s van invloed zijn op de manier waarop je de herfst/winterperiode ervaart.

  • Ontdek je waar jouw innerlijke licht van gaat schijnen.

  • Werk je aan de verbinding met jezelf, je lichaamsbewustzijn en je gronding, zodat je minder invloed ervaart van de wereld om je heen.

Het kan ook zijn dat je eerst meer informatie nodig hebt, voordat je voelt wat voor jou de juiste stap is.

Misschien wil je meer lezen over de energie van de herfst en de winter en over yin en yang? Op mijn website voor yin yoga ga ik dieper in op deze onderwerpen.

Misschien wil je meer informatie over de manier waarop je levensthema’s voor je werken of meer inzicht in jouw hoogsensitiviteit? Lees dan gerust ook een van andere blogs die ik schreef.

Of ben je benieuwd naar de manier waarop ik mijn relatie met de herfst/winter veranderde? Luister dan naar de podcast die ik erover opnam: #6 De winterdepressie bij hsp.

Samen op pad

Voel je dat het tijd is voor meer inzicht in jouw hoogsensitiviteit en/of je persoonlijke levensthema’s en wil je daar begeleiding bij? Ik loop graag een stukje mee op jouw pad van groei, ontwikkeling en transformatie.

Samen ontdekken we waar je tegenaan loopt in je hoogsensitiviteit, welke persoonlijke levensthema’s daarbij horen en wat de kracht is achter jouw hoogsensitiviteit en je levensthema’s, zodat je van daaruit de voor jou passende stappen kunt zetten.

Ik ontmoet je graag online of in de praktijkruimte in Dronten. Plan gerust een afspraak in voor een vrijblijvende kennismaking, maak direct een afspraak voor een live of online-consult of stuur een e-mail met je vragen over de mogelijkheden.

Zelf aan de slag?

Het aanbod waarmee je zelf direct op pad kunt met groei, inzicht en transfromatie in jouw hoogsensitiviteit groeit steeds een beetje meer. Misschien staat er iets voor jou tussen waarmee je direct zelf aan de slag wilt?

Zo kun je aan de slag met de Masterclass prikkelverwerking, overprikkeling en onderprikkeling, of ontdek je welke boodschappen je lichaam je wil vertellen? Ook kun je aan de slag met transformaties in het thema zelfliefde of een ontspannen yin yoga sessie.

Waar je ook voor kiest, het belangrijkste is dat je dat doet wat voor jou op dit moment goed en passend voelt. Twijfel je over wat op dit moment het beste bij je past? Mail me gerust, ik voel graag met je mee.

Waarom zijn hsp gevoelig voor een winterdepressie?
Vorige
Vorige

Wat vertelt het enneagram?

Volgende
Volgende

Hoogsentiviteit en jouw levensthema’s