Er bestaat niet zoiets als een quick-fix
Zodra je ergens tegenaan loopt, ontstaat vaak het verlangen om dat zo snel mogelijk op te lossen. Om dat wat je lastig vindt, wat je ongemak geeft, pijn of verdriet, zo snel mogelijk achter je te laten, zodat je dat vervelende gevoel niet meer hoeft te ervaren.
Toch is dat juist een belangrijk onderdeel van ons leven. Vroeg of laat komen we allemaal periodes in ons leven tegen waarin we iets niet direct kunnen oplossen of loslaten, waarin we er niet voor kunnen wegvluchten en waarin ertegen vechten niet per se iets verandert aan de situatie.
Juist die situaties brengen ons heel dicht bij ons zelf, herinneren ons aan wat we echt belangrijk vinden in ons leven. Ze zijn vaak een omkeerpunt waarop we besluiten om onze diepere hartsverlangens te volgen.
Die situaties zijn onze grootste leermeesters in onze persoonlijke levensthema’s, in zelfliefde en in zelfacceptatie. Ze zorgen voor onze grootste groei en transformaties.
En toch, verlangen we soms (of vaak) naar die quick fix die alles in één keer anders maakt. Ik neem je in deze blog graag mee in de waarde van het kijken voorbij die quick fix.
Een quick fix is maar van korte duur
Een quick fix kun je eigenlijk vergelijken met een pleister die je ergens opplakt. Voor even verzacht het de pijn, verdwijnt de wond zelfs letterlijk uit het zicht. Misschien helpt het zelfs wel bij het dichten van het eerste stukje van de wond.
Maar, als je de wond niet goed schoonmaakt en het litteken niet verzorgd, blijf je altijd iets van de wond zien of ervaren, springt het litteken bij de eerste aanraking weer open of blijft het ‘etteren’ onder de oppervlakte.
Toch is dat hoe we met heel veel van onze gevoelens en situaties in het leven omgaan. We plakken er het liefst direct een pleister op.
Zonder ruimte te maken voor wat we voelen, zonder de wond liefdevol te verzorgen, te onderzoeken waarin het raakt, zodat we een blijvend litteken voorkomen.
Leren voelen
Iedere situatie, iedere wond brengt gevoelens met zich mee.
Als je hoogsensitief bent, ervaar je die gevoelens en emoties intenser en heb je daar ook echt meer verwerkingstijd voor nodig.
Als je te maken hebt met chronische vermoeidheid of pijnklachten heb je vaak ook te maken met veel (onverwerkte) emoties, gevoelens en gedachtes.
Het leven vraagt van je om te voelen. Alles wat je niet voelt, waar je direct een pleister opplakt, sla je namelijk op in je lichaam.
Dat zorgt voor stressklachten en activatie van het sympathische zenuwstelsel. Daardoor ontstaan op de korte termijn klachten als onrust, vermoeidheid, hoofdpijn, buikpijn, hoge spierspanning, etc. Op de lange termijn groeien die klachten uit tot bijvoorbeeld chronische vermoeidheid, fibromyalgie, burn-out, depressie, angstklachten etc.
Dat komt doordat we onvoldoende hebben geleerd om ruimte te bieden aan alles wat we voelen en ervaren. We hebben onvoldoende verwerkingstijd. Ervaren te weinig veiligheid bij onszelf om dieper te voelen, omdat we niet goed weten hoe we met die soms overweldigende emoties om kunnen gaan.
Zodra we leren om alles te voelen wat er door ons heen beweegt, bewust te zijn van de emoties die we ervaren, ontdekken we dat zo’n quick fix helemaal niet nodig is.
Je ontwikkelt een steeds grotere ‘container’ waardoor je emoties en gevoelens er wel kunnen zijn, maar waardoor ze je minder overweldigen en een minder grote plek innemen in jouw zijn.
Je ervaart dan dat emoties energie zijn, dat ze van je wegbewegen zodra je ze hebt gevoeld en als dat nodig is ook hebt geuit.
De invloed van je levensthema’s
Daarnaast zijn er redenen waarom situaties je raken of triggeren. Die hebben alles te maken met jouw levensthema’s.
Misschien heb je te maken met een levensthema Verantwoording en raakt onrecht jou enorm. Of vind je het lastig om je grenzen aan te geven en kom je regelmatig in situaties terecht die je een gevoel van boosheid of onmacht geven doordat er over je grenzen wordt gegaan.
Als je te maken hebt met een levensthema als Controle, dan kan het zijn dat je letterlijk verkrampt wanneer je het gevoel hebt dat je de controle verliest of bijvoorbeeld veel te maken hebt met angstgevoelens.
Zodra je je bewust bent van je levensthema’s, weet je ook dat een quick fix niet meer nodig is. Je herkent namelijk jouw triggers, patronen en overtuigingen achter de pijn, gevoelens, gedachtes en emoties die je ervaart. Van daaruit kun je iets doorbreken en transformeren en is het plakken van pleisters niet meer nodig.
Zelfliefde en zelfacceptatie
Dat vraagt om een veilige bedding bij jezelf. Het voelen van compassie en een gevoel van zelfliefde ervaren, zodat je een liefdevolle omgeving in jezelf schept om te voelen, groeien en transformeren.
Op de korte termijn lijkt een quick fix dus effectief, maar op de lange termijn betekent het dat je te maken hebt met onverwerkte gevoelens, emoties en pijn die uiteindelijk zorgt voor allerlei (chronische) fysieke en/of psychische klachten.
Ik hoop dan ook dat je het jezelf gunt om die veilige bedding te creëren, om emoties en gevoelens te leren voelen en om inzicht te krijgen in de levensthema’s die van invloed zijn op wat je voelt, denkt en ervaart.
Samen op pad?
Ik begeleid je graag op dat pad naar langdurige zelfacceptatie, verandering en transformatie. Ik heb me daarbij gespecialiseerd in begeleiding bij hoogsensitiviteit, chronische pijn en vermoeidheidsklachten, burn-outklachten en bewustzijnsgroei/transformatie-processen.
Vraag gerust een vrijblijvende kennismaking aan (15 min online), plan een afspraak voor een live of online consult of mail me met je vragen over de mogelijkheden.
Ik ontmoet je graag!
Zelf op pad?
Wil je liever zelf op pad? Misschien is het online-aanbod dan wel passend voor jou. Zo ontwikkelde ik een transformatieve reis in zelfliefde, waarin je je opnieuw verbindt met jouw diepere gevoel van zelfliefde en patronen en blokkades loslaat.
Ook ontwikkelde ik een transformatieve reis door het lichaam waarin je de boodschappen van je lichaam ontdekt, die een directe relatie hebben met de opgeslagen gedachtes, gevoelens en emoties.
Daarnaast kun je de Geboortechart aanvragen. Een blauwdruk van jouw levensthema’s, levenslessen, patronen, overtuigingen, manier van denken en handelen, en jouw kracht tot transformatie.
Of krijg inzicht in hoe je hoogsensitiviteit werkt via de masterclass Prikkelverwerking, overprikkeling en onderprikkeling voor hsp.