Wanneer ben je hoogsensitief?
Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap die zich kenmerkt door de diepe verwerking van emoties, gedachtes en gevoelens. Daarnaast heb je vaak een langere verwerkingstijd nodig, doordat je snel verbanden legt die je tot een geheel wilt vormen.
Een ander kenmerk van hoogsensitiviteit is de intense prikkelverwerking. Ook laten karaktereigenschappen als een groot verantwoordelijkheidsgevoel, een groot empatisch vermogen en aanvoelen wat de ander nodig heeft zich vaak zien. Toch is niet ieder hoogsensitief persoon hetzelfde.
In deze blog lees je dan ook over de kracht van hoogsensitiviteit en dat wat je in meer of mindere mate misschien wel lastig vindt. Je hoeft je niet in alle karaktereigenschappen te herkennen om hoogsensitief te zijn. Ook lees je over prikkelverwerking en de werking van het brein, en overprikkeling.
Hsp hebben een diepgaande prikkelverwerking
Ongeveer 1 op de 5 personen is hoogsensitief, evenveel mannen als vrouwen zijn hoogsensitief. Uiteraard is niet ieder hoogsensitief persoon hetzelfde, in tegendeel zelfs. Vaak is het een combinatie van unieke karaktereigenschappen waardoor je ontdekt dat je hoogsensitief bent.
Wat wel overeenkomt is dat de prikkelverwerking in het brein van hoogsensitieve personen anders verloopt. Elaine Aron was de eerste die daar onderzoek naar deed.
Daarna volgden nog veel meer onderzoeken die laten zien dat de hersenactiviteit bij hsp anders verloopt dan bij niet-hsp.
Zo is er tijdens prikkeling bij hsp meer en intensere activiteit zichtbaar in de hersenen. Ook worden er andere hersengebieden aangesproken en verbanden gelegd tussen verschillende delen van de hersenen, terwijl dat niet zichtbaar is bij personen die niet hoogsensitief zijn.
Doordat andere hersengebieden actief zijn en er een intensere prikkelverwerking is, ervaren hsp prikkels, emoties, gevoelens en pijn intenser en is er meer verwerkingstijd nodig.
Kenmerken van hoogsensitiviteit
Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap die gepaard gaat met verschillende kenmerken en eigenschappen. Zoals voor iedere eigenschap geldt, kun je die als kracht of ontwikkelmogelijkheid ervaren.
Veel hsp die net ontdekken dat ze hoogsensitief zijn, ervaren vooral nog dat wat ze lastiger vinden. Je ontdekt dat wat voor niet-hsp werkt, eigenlijk helemaal niet bij jou past.
Er gaat dan ook een hele nieuwe wereld open waarin veel puzzelstukjes op z’n plek vallen en je ontdekt wat jij nodig hebt en hoe je jouw hoogsensitiviteit vooral als kracht kunt inzetten.
De kracht en ontwikkelingsmogelijkheden van hoogsensitiviteit
In wat je lastig vindt als hsp, ligt vaak ook een grote kracht verscholen. Jouw persoonlijke levensthema’s laten zich dan ook in jouw hoogsensitiviteit zien. Zodra je daar inzicht in hebt, kun je dat wat je lastig vindt transformeren naar een kracht.
Wat je op dit moment lastig vindt en waar je je kracht in herkent, is natuurlijk persoonlijk, afhankelijk van je situatie zoals die nu is en van je unieke levensthema’s.
Als hsp hoef je je dan ook echt niet in al het onderstaande te herkennen. Wel kan het je inzicht geven in waar jouw kracht ligt en waarin je nog iets kunt transformeren, zodat je leert hoe ook dat jouw kracht kan zijn.
Wat veel hsp lastig vinden
Snel overprikkeld raken.
Moeite met de balans tussen overprikkeling en onderprikkeling.
Perfectionistisch.
Groot verantwoordelijkheidsgevoel.
Hoge, onrealistische eisen aan jezelf stellen.
Anderen goed aanvoelen, waardoor je onbewust handelt naar de behoeften van de ander.
Voorbijgaan aan dat wat goed voor jou is of waar jij behoefte aan hebt.
Gevoelens, emoties of gedachten overnemen van anderen.
Piekeren, dingen lang overdenken of geen beslissing durven/kunnen nemen.
Meer verwerkingstijd nodig hebben, voordat je een beslissing kunt nemen.
Angst voor nieuwe situaties.
Moeite met het aangaan van nieuwe relaties of vriendschappen, doordat je onvoldoende aansluiting vindt bij niet-hsp.
Last hebben van huilbuien, woede, angsten of vastzittende emoties in je lichaam.
Heftigere fysieke pijn ervaren.
Sterke zelfreflectie, waardoor je onnodig kritisch bent op jezelf.
Je niet goed kunnen concentreren wanneer iemand op je vingers kijkt, waardoor je minder goed presteert dan anders.
Snel geïrriteerd raken door harde geluiden, drukke omgeving, kriebelende kleding, sterke smaken, overheersende geuren, etc.
Snel gestrest voelen door een te grote hoeveelheid prikkels.
Opgejaagd of geïrriteerd voelen zodra er veel dingen tegelijkertijd moeten gebeuren.
Wat veel hsp als kracht ervaren
Anderen goed aanvoelen, waardoor je weet wat de ander nodig heeft om zich goed te voelen.
Lezen van lichaamstaal en subtiele veranderingen in houding of gedrag.
Aanvoelen van sfeer in een ruimte.
Oog voor detail.
Creatief, ook in denken en oplossingen.
Je legt snel verbanden, waardoor je gemakkelijk het grotere geheel overziet.
Goed kunnen reflecteren op jezelf, waardoor je sneller patronen doorbreekt.
Empathisch.
Goede focus op één ding tegelijk.
Groot verantwoordelijkheidsgevoel.
Groot inlevingsvermogen en grote verbeeldingskracht.
Passievol.
Zorgzaam.
Diep geraakt worden of kunnen genieten van positieve ervaringen, kunst, natuur, eten, etc.
Veel besluiten kun je op basis van intuïtie nemen, doordat je snel verbanden legt en dicht bij jezelf en je gevoel staat.
Goed in het signaleren en voorkomen van fouten.
Dingen op dieper niveau kunnen verwerken.
Drang naar bewustzijnsgroei en persoonlijke ontwikkeling.
Gevaren en kansen opmerken die niet-hsp vaak over het hoofd zien.
Sterke verbondenheid voelen met dieren en de natuur.
Van betekenis willen zijn en de wereld op jouw manier een beetje mooier of beter maken.
Overprikkeling en onderprikkeling
Of je een eigenschap als kracht ervaart of dat je het wat lastiger vindt, heeft veel te maken met overprikkeling en onderprikkeling.
Zodra je overprikkeld bent, heb je eigenlijk te veel te verwerken en is er geen ruimte meer voor nieuwe input. Je lichaam en brein vragen om rust en verwerkingstijd. Overprikkeling heeft dan ook veel te maken met jouw grenzen voelen en aangeven.
Als je onderprikkeld bent, is te veel van jouw energie uit gegaan naar dingen die jou eigenlijk niet voeden en waarin je jouw kwaliteiten niet kwijt kunt. Daardoor verlies je energie. Onderprikkeling heeft dan ook veel te maken met het innemen van jouw ruimte en dat doen wat jou positieve energie geeft.
Signalen van overprikkeling en onderprikkeling
Slecht slapen, vaak wakker worden, veel dromen, moeite met in slaap komen.
Een leeg, soms depressief, gevoel.
Snel schrikken.
Uitbarstingen van woede, verdriet of angst.
Moeite om te aarden, gevoel niet verbonden te zijn met jezelf en de wereld om je heen.
Je gehaast, ongeduldig of overspoeld voelen.
Lichamelijke klachten als hoofdpijn, misselijkheid, vastzittende rug, nek of schouders, darmklachten.
Overprikkeling en onderprikkeling spelen een cruciale rol in hoe je je voelt als hsp en in welke mate je je hoogsensitiviteit als kracht ervaart.
Inzicht in jouw hoogsensitiviteit
Je wilt jouw hoogsensitiviteit het liefst ervaren vanuit de kracht die het voor jou kan zijn. Inzicht in je hoogsensitiviteit en jouw behoeftes zorgen ervoor dat je steeds meer leeft, reageert en kiest vanuit jouw eigen kracht.
Daarbij spelen jouw persoonlijke levensthema’s, gebaseerd op je geboortedatum, een belangrijke rol. Daar zit je mogelijkheid tot groei en transformatie.
Als we samen aan de slag gaan, doen we dat ook vanuit inzicht in jouw levensthema’s en de invloed die het heeft op hoe je jouw hoogsensitiviteit ervaart.
Van daaruit kun je patronen doorbreken, voorkom je overprikkeling en onderprikkeling en ervaar je steeds meer de kracht achter jouw hoogsensitiviteit.
Klik gerust op een van de linken hieronder om er meer over te lezen, mail me met je vragen over de mogelijkheden of maak direct een afspraak voor een live of online-consult of een vrijblijvende kennismaking.
Ik ontmoet je graag!